Interview met Nur voor ZaanLinQ
Wat voor bedrijf had je voor corona echt uitbrak in Nederland?
Catering en kookworkshops in authentieke Turkse gerechten. Ik wilde de mensen kennis laten maken met de ‘echte’ Turkse keuken, want de Turkse keuken is echt meer dan alleen de opgerolde Turkse pizza met sausjes die er helemaal niet op horen of een broodje döner. Het schijnt na de Franse en Chinese keuken de grootste keuken te zijn die zijn oorsprong vindt in het ooit zo machtige Ottomaanse Rijk.
Waarom kon jij, Nur, door Corona eigenlijk niet meer doen wat je deed?
Mijn werkzaamheden bestonden uit catering voor grote groepen bij particulieren en bedrijven en aangezien het aantal mensen dat bij elkaar mocht komen drastisch beperkt werd, vielen deze werkzaamheden weg. Hetzelfde geldt voor kookworkshops. Ik had veel kookworkshops in het vooruitzicht voor bedrijven die hun teamuitje bij mij wilden doen en ook particulieren die bijvoorbeeld een verjaardag bij mij wilden vieren met een kookworkshop. Ook dit viel van de één op de andere dag weg.
Wat ben je anders gaan doen? En is het een succes?
Zondag 15 maart 2020, de dag dat Nederland ‘op slot’ ging en om 17.30 uur werd bekendgemaakt dat alle horeca binnen een half uur moest sluiten, zat ik midden in een kookworkshop bij Lab-44. Ik moest abrupt stoppen, dit was zo vreemd en naar dat het mij emotioneel erg heeft geraakt. De steun de ik toen kreeg van mijn deelnemers was hartverwarmend. Na een week vol emotie en woede en zes series verder op Netflix, besloot ik om me weer te herpakken.
Dit gedrag van slachtoffer spelen was echt niets voor mij, ik ben altijd erg positief ingesteld
Nadat ik in de media las en hoorde dat zelfs sterrenrestaurants aan afhaal- en bezorgmaaltijden gingen doen, dacht ik;‘Waarom ik niet?’ En zo ben ik begonnen met mijn ‘Turkse proeverijen
Al vanaf het begin wist ik niet wat me overkwam, het sloeg enorm aan en de reacties waren fantastisch. Met drukke dagen als Kerst, Nieuwjaarsavond, hebben we met z’n vieren in mijn keuken gestaan. Ik heb twee geweldige zusters op wie ik altijd kan rekenen, ondanks hun fulltime baan. Het leuke is dat mijn klanten veel reclame maken voor mij, ik post één keer in de week op Facebook en Instagram en voor de rest doen de klanten het voor mij, met prachtige recensies en veel foto’s.
Kun en wil je terug naar het uitvoeren van je oude bedrijfsactiviteiten of is de verandering permanent?
De verandering is niet permanent, wel heb ik een extra activiteit die ik kan doen als ik een weekend weinig cateringopdrachten of kookworkshops heb. Hoewel ik dit ook geweldig vind om te doen, ligt mijn hart toch wel bij de kookworkshops en de buffetten die ik mag verzorgen bij de mensen thuis of op het bedrijf. Corona heeft in mijn geval op zakelijk gebied uiteindelijk positief uitgepakt. Ik heb het drukker dan ooit. En, ik heb nu veel klanten die graag een kookworkshop bij mij willen volgen zodra het weer kan. Daarnaast hebben inmiddels honderden mensen kennis gemaakt met mijn gerechten die wellicht in de toekomst aan mij zullen denken met een feest en mij een leuke cateringopdracht bezorgen.
Het roer om is een column waaarin deelnemers openhartig hun switch na Corona delen met ZaanlinQWil je ook vertellen hoe jij het roer om hebt gegooid in corona tijd, en wat er van terecht kwam? Stuur een bericht met je naam en je bedrijf naar secretaris@zaanlinq.nl